Koiran ja ihmisen kumppanuus on tulosta kahden lajin yhteisevoluutiosta kymmenientuhansien vuosien ajan. Susien domestikaatio kesyksi kotikoiraksi tuotti meille seuralaisen, jolla on ainutlaatuinen kyky tulkita ilmeitämme ja kommunikoida kanssamme – jopa paremmin kuin itse aina osaamme. Yhteiselomme koirien kanssa on iloksi ja hyödyksi molemmille osapuolille. Seuraavassa muutama esimerkki koirien jaloista kyvyistä, joita ne mielellään käyttävät rakkaiden ihmistensä hyväksi.

Selkäydinvamman takia liikuntarajoitteinen, harvinaista sidekudostautia ja kipuoireyhtymää sairastava Sanna-Kaisa Patjas ei lähde minnekään ilman avustajakoiraansa Orvokkia. Uskollinen koira ennakoi kipu- ja kouristuskohtauksia, tuo oikeat lääkkeet, nostelee tavaroita ja auttaa kaikessa. Orvokki kykenee tunnistamaan myös muista ihmisistä esim. jalan kipeän kohdan. Näyttöä Orvokin kyvyistä saatiin myös Vihreiden Porin puoluekokouksesta, johon Sanna-Kaisa osallistui Orvokin kanssa. (kuva). Saman kokouksen yhteydessä vuonna 2019 pidettiin Eläinvihreät ry:n perustamiskokous.

Yksi Suomen maineikkaimmista koirista on tätä nykyä Kössi, joka on mestari hajutunnistuksessa ja koulutettu Suomen ensimmäiseksi koronakoiraksi, haistamaan virus eteen annetuista näytteistä. Kössi löytyi Malagan moottoritien varrelle hylättynä pahvilaatikosta. Nyt Kössi on painonsa arvoinen kultaa, ylivoimainen muihin hajukoiriinkin nähden esimerkiksi syöpien ja koronaviruksen haistamisessa. Tekniset laitteet jäävät toistaiseksi hyvin kauas koirista, eikä niillä pystytä erottamaan lähellekään yhtä pieniä määriä hajumolekyylejä.