Toisin kuin yleensä ajatellaan, kana on kovinkin viisas otus. Kana oppii tuntemaan ihmisen kasvot ja sen voi opettaa vaikkapa kytkemään lämpölampun pois päältä, jos tulee liian kuuma. Kanat oppivat helposti erilaisia temppuja ja niitä käytetäänkin opetettaessa esim. koirien koulutusmetodeja ihmiselle.

Luonnostaan kana viihtyy noin 20 kanan parvessa, jossa on vähintään yksi kukko. Kana kaipaa lajitovereiden seuraa, mutta liian suuret parvikoot aiheuttavat kanoille stressiä ja ahdistusta.

Kanan perustarpeisiin kuuluvat suojaisa paikka muninnalle, mahdollisuus kylpemiseen esim. hiekassa tai muussa pehmeässä aineksessa, kuopsuttelu ja orrelle tai oksalle tai muulle vastaavalle korkeammalle paikalle nouseminen nukkumisen ajaksi.

Suomessa kanoja on yli 10 miljoonaa ja suurin osa niistä elää massiivisissa tuhannen eläimen parvissa.

EU:ssa juuri julkaistun tutkimuksen mukaan perustarpeiden tyydyttäminen vähentää merkittävästi esim. broilerien jalkavaivoja sekä parantaa eläinten vastustuskykyä.