”Kiitos rakkaat vihreät ystävät ja kollegat!

Kuntavaalit oli suuri ponnistus meille kaikille. Se oli myös Eläinvihreille tilaisuus puhua meille tärkeistä asioista. Kuntavaaleissa Eläinvihreiden sitoumuksen allekirjoitti 186 vihreää ehdokasta, ja lupasi edistää kunnassaan sellaista politiikkaa, joka huomioi eläimet. Kaikista sitoumuksen allekirjoittaneista meni läpi valtuustoihin kokonaiset 53 ehdokasta yhteensä 39:ltä eri paikkakunnalta. Sydämelliset onnittelut kaikille valtuustoihin läpimenneille eläinvihreät arvot jakaville ehdokkaille! 53 kertaa onnea!

Eläinpolitiikkaan vaikuttaminen jatkuu meillä myös valtakunnallisella tasolla. Eläinsuojelulain lisäksi luonnonsuojelulakia ollaan uudistamassa, ja olisi tärkeää, että myös sen kautta edistetään eläinsuojelullisia tavoitteita luonnonvaraisten eläinten hyvästä kohtelusta.

Eläinsuojelulainsäädäntö koskee kaikkia eläimiä mukaan lukien metsästyksessä ja kalastuksessa pyydettävät eläimet sekä Suomen luonnolle haitallisina pidettävät vieraslajit. On syytä muistuttaa, että kielto tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisesta koskee kaikkia näitä eläimiä.

Suomessa on myynnissä ja käytössä laittomia pyydyksiä ja epäeettisiä metsästyskäytäntöjä. Karhuja ja muita suurpetoja sekä uhanalaisia eläimiä loukkaantuu ja kuolee niinsanottujen ”hetitappavien rautojen” takia. Lisäksi pyydyksiä on luvallista käyttää jopa eläinten pesintäaikaan ja ilman metsästyskorttia sekä jättää pyydysten kokeminen jopa kahden viikon välein tapahtuvaksi.

Myös EU:ssa olisi saatava aikaan muutoksia, ja määriteltävä yhtenäinen tuotantoeläinten hyvinvoinnin perustaso.
Ei ole oikein, ettei vuonna 2027 voimaantuleva tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto koske turkiseläimiä.

Edessämme on siis todellisia haasteita. Mutta takanamme on valtavasti tietotaitoa sekä asiantuntemusta. Tervetuloa kaikki mukaan Eläinvihreisiin tiimeihin ratkomaan näitä yhteisiä haasteita. Kiitos!”

Eläinvihreät ry:n pj Anni Teerikankaan puhe 12.9. Vihreiden puoluekokouksessa